Archive for Αύγουστος, 2012

ΠΑΓΩΤΟ

Το παγωτό είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο, συνήθως κατασκευασμένο από γαλακτοκομικά προϊόντα,όπως το γάλα και η κρέμα γάλακτος πολύ συχνά συνδυάζεται με φρούτα ή άλλα συστατικά και αρώματα. Η έννοια της φράσης «παγωτό» ποικίλλει από τη μια χώρα στην άλλη. Φράσεις που χαρακτηρίζουν αυτό το παγωτό είναι: κατεψηγμένη κρέμα – frozen custard, παγωμένο γιαούρτι – frozen yogurt, σορμπέ, παγωτό – gelato.

 

Ιστορία

Στην Περσική αυτοκρατορία οι άνθρωποι έριχναν χυμό σταφυλιού επάνω σε πυκνό χιόνι και το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς λόγους, αλλά κυρίως όταν ο καιρός ήταν ζεστός πρίν από το 400 π.Χ.

Άραβες ήταν ίσως οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ως σημαντικό συστατικό το γάλα για την παραγωγή εμπλουτίζοντάς το παγωτό με ζάχαρη αντι για χυμούς φρούτων.

Το παγωτό έγινε δημοφιλές σε ολόκληρο το κόσμο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Υπήρξε μια έκρηξη των καταστημάτων παγωτού και των γεύσεων και των τύπων παγωτού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα εστιατόρια Howard Johnson διαφήμιζαν 28 γεύσεις παγωτόυ, ενώ τα Baskin-Robbins έκαναν 31 γεύσεις παγωτού <<Μια γεύση για κάθε ημέρα του μήνα>>. Οι πιο δημοφιλείς γεύσεις παγωτού είναι βανίλια και σοκολάτα.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σοκολάτα υπάρχει σε κατεργασμένη και ακατέργαστη μορφή και παράγεται από τους σπόρους του τροπικού δέντρου Theobroma cacao. Το κακάο καλλιεργείται για τουλάχιστον τρείς χιλιετίες στο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Πρώτη τεκμηριωμένη χρήση της σοκολάτας αναφέρεται γύρω στο 1100 π.Χ. Η πλειοψηφία των μεσοαμερικανών ανθρώπων έπιναν ποτά από σοκολάτα συμπεριλλαμβανομένων και των Αζτέκων οι οποίοι έκαναν ένα ποτό, που το ονόμαζαν xocolātl. Οι σπόροι του δέντρου κακάο έχουν μια έντονη πικρή γεύση και πρέπει να υποστούν ζύμωση για να φθάσουν στη γνωστή σε όλους μας γεύση.

Η σοκολάτα έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή είδη τροφίμων του κόσμου. Φορμαρισμένα δώρα από σοκολάτα έχουν γίνει παραδοσιακά γλυκά σε ορισμένες αργίες στην Αμερική: κουνελάκια σοκολάτα και τα αυγά σοκολάτα είναι δημοφιλή για το Πάσχα, νομίσματα σοκολάτας για Hanukkah, Άγιος Βασίλης σοκολάτα για τα Χριστούγεννα, σοκολάτα σε κουτιά, σοκολάτα σε σχήμα καρδιάς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου . Οι Ευρωπαίοι γλύκαναν και πάχυναν τη γεύση προσθέτοντας επεξεργασμένη ζάχαρη και γάλα στη σοκολάτα. Τον 19ο αιώνα, ο Βρετανός John Cadbury ανέπτυξε μια διαδικασία γαλακτωματοποίησης, για να κάνει τη στέρεη σοκολάτα στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΦΥΣΙΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΗΘΟΣ

Με πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και παραδοσιακές συνταγές, το βιολογικό ζαχαροπλαστείο Φύσις στην Αγία Παρασκευή κάνει αισθητή την παρουσία του στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στο χώρο. Αποτελεί το πρώτο βιολογικό ζαχαροπλαστείο της χώρας και παρά τη δεδομένη δυσμενή οικονομική συγκυρία οι συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις του επιτρέπουν θετικές σκέψεις. Ο λόγος για το ζαχαροπλαστείο των αδελφών Νταλιάνη στην Αγία Παρασκευή, όπου σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου, «τα γλυκά φτιάχνονται με απλότητα, ειλικρίνεια, ήθος και ιστορία, βασισμένα σε σπιτικές συνταγές».

Aπό το τεύχος 145 (ΜΑΪ/ΙΟΥΝ 2012) του περιοδικού Z+G

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

Όλες οι γλυκές απολαύσεις βρίσκονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία με τα νοστιμότερα γλυκίσματα είναι εδώ για να τα γνωρίσετε και να τα απολαύσετε.